Pro-v

Pro-v

woensdag 25 januari 2017

Heerlijk genoten

Afgelopen dagen was het niet altijd even lekker om maar gewoon te zeggen, HELEMAAL niet lekker. De dagen die we er op uit waren voelden steenkoud aan en ik had niet altijd zin om uitgebreid foto's te schieten omdat ik liever met mijn handen in mijn zakken zat, buiten dat zijn we ook gewoon wat minder weggeweest omdat het op veel plaatsen dicht lag met ijs. Gisteren daarentegen was weer een schitterende dag met een prima temperatuur en dus was het tijd om het water op te gaan.


Vandaag stond er een dagje IJ op de planning en om half acht had ik afgesproken met Hein en Pierre aan de helling. Natuurlijk stonden deze twee fanatiekelingen al om kwart over zeven te trappelen want ook al zijn ze wat op leeftijd (Pierre wordt volgende maand 76) ze zijn zo fit als een hoentje.

Nadat er was getrailerd konden we koers zetten naar de eerste plek en ook voor mij was het even een vraagteken waar we zouden beginnen, ik was namelijk al een hele tijd niet meer op het IJ en het NZ-kanaal geweest en dus was het eerst even zoeken. Doorgaans is dit wel de tijd dat veel vis op plekken gaat liggen waar diep en ondiep water vlak bij elkaar liggen en dat konden we ook direct merken want op de eerste plek bleven de aanbeten angstig uit en dus besloot ik om snel verder te varen naar stek 2. Hier aangekomen was het eigenlijk al meteen duidelijk op de lowrance, de meter gaf echt weinig tot geen vis aan en dus zei ik tegen de heren "als we binnen 10 minuten geen aanbeet krijgen varen we helemaal door". Je raad het al, op een enkel slap tikje na bleven ook hier de aanbeten uit zowel werpend als met de dropshot en vertikaal en dus zouden we even een stuk gaan varen naar wat ik verwachte betere plaatsen.

Aangekomen op stek 3 werd mijn vermoeden al bevestigd wanneer je op de dieptemeter keek, vis tegen de bodem. Een ander zou waarschijnlijk denken dat het hier gaat om wat vuil of bodem structuur maar ik weet uit ervaring dat dit echt vis is welke super strak tegen de bodem aanliggen en wanneer je je Lowrance goed inzoomt haal je de vis "los" van de bodem.


 
Ook Hein en Pierre hadden hun twijfels maar toen Hein zijn dropshot liet zakken en er direct een aanbeet volgde dacht hij daar al snel anders over. Een mooie snoekbaars had wel een lekker hapje gezien in de flex shad die Hein op zijn dropshot had gemonteerd en voor we het wisten zat Hein met de eerste snoekbaars van de dag in zijn handen.


Snel volgden de aanbeten elkaar op en voor we het wisten zaten we alweer op een respectabel aantal snoekbaarzen en dus was mijn gedachte toch weer de juiste geweest. Hein bleef een poosje met zijn dropshot door vissen terwijl Pierre en ik ervoor gekozen hadden om het vertikaal te proberen en ook dat werkte prima want ook wij wisten volop vis te vangen. Zelf bleef ik vertikalen na een korte tijd met de dropshot te hebben gevist omdat ik het idee had dat het met de dropshot wel eens stil zou kunnen gaan vallen, vaak zijn de vissen met deze kou maar bepaalde momenten actief en willen ze zo min mogelijk energie verspillen wanneer je dan met de dropshot zit kunnen de aanbeten op een gegeven moment teruglopen of zelfs wegvallen. Wanneer je dan kort tegen de bodem zit te vertikalen kun je ze vaak nog net wel verleiden en willen ze dat korte schot nog wel maken om je shad te pakken al kunnen de aanbeten dan ook wel erg zacht zijn.


Na een paar uurtjes vissen merkte ook Hein dat het dropshotten idd wel erg veel achter ging lopen tegenover het vertikalen en dus wisselde Hein zijn dropshot om voor de vertikaal hengel. Heel echt heel rustig moest je vissen en het liefst niet meer dan slechts luttele centimeters optillen van de bodem zo traag als je maar kon en dan boem doken ze erop. Tenminste ik zeg boem maar zulke harde aanbeten waren het niet sterker nog soms wilde je de shad iets optillen en was het ineens wel heel zwaar omdat er al één aanhing.

We vingen eigenlijk alles door elkaar heen snoekbaarzen en baarzen en alle waren ze van mooie formaten met een aantal leuke uitschieters erbij en dat maakt het natuurlijk altijd erg leuk.


Het was echt een schitterende dag en zelfs het zonnetje brak af en toe even door maar toch kwamen er af en toe wat mist banken op zetten en dus was het wel zaak om je ogen goed open te houden. Uit veiligheid waren we al wat dichter naar de kant toe gegaan zodat we niemand in de weg lagen maar het zich was nog steeds prima te doen dus lagen we daar volkomen safe en hadden we even de tijd om een bakkie snert te nuttigen want dat is Pierre wel toevertrouwd.


Nadat de snert op was werd er weer volle bak door gevist en niet onverdienstelijk want wederom volgden de aanbeten elkaar snel op en konden we in korte tijd weer een aantal mooie vissen vangen, let wel alles op de vertikaal hengel want aan de dropshot kon je slechts af en toe een aanbeet krijgen.


Inmiddels zaten wel al weer bijna tegen het einde van de dag en was het inmiddels weer iets meer dichter gaan zitten, niet echt super dicht want het zicht was nog prima dus dat was geen probleem en dus besloten we om nog een paar vissen te vangen en het daarna voor gezien te houden zodat we van het water waren voor het echt weer dicht trok en het schemerig begon te worden. geluk is dan altijd met de domme zeggen ze en op het laatste moment wist ik nog een mooie vis te vangen waar ik natuurlijk blij mee was.


Minder blij was ik toen rijkswaterstaat naar ons toe kwam en ons vroeg samen met nog 2 andere bootjes om even langszij te komen. Daar kregen we tot onze verbazing te horen dat zij proces verbaal voor ons op gingen maken omdat we niet op het water mochten zijn. Zelfs nadat we de beste man uitgelegd hadden dat we juist aan de kant lagen vanuit veiligheid en zodoende niemand in de weg konden liggen met een overigens prima zicht wilde hij niet wijken en schreef ons allemaal op. Erg triest omdat zelfs zijn collega's van rijkswaterstaat, de havendienst en zelfs de waterpolitie ons vaak vragen of we hier willen gaan liggen in verband met de veiligheid maar deze man wilde nergens wat van weten en alleen maar schrijven en alle drie de boten bleven verslagen achter met de woorden dat we bezwaar konden gaan maken maar ik ken Nederland inmiddels wel een beetje, dat is denk ik verloren moeite.

hoezo onveilig en geen zicht?

 Nadat we helaas de dag zo moesten afsluiten hebben we snel koers gezet naar de trailerhelling zodat we in ieder geval niet met donker nog op het water waren. Netjes alle verlichting aangezet en de radar reflector op de boot en hup naar de helling.

Ondanks de domper aan het eind van de dag hebben we toch weer super gevangen al was het eerst even zoeken waar, hoe diep en hoe we ze het beste konden vangen. Hein en Pierre het was weer top dank jullie wel en tot de volgende keer.

Daan Verbruggen
www.gosnoekbaars.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten