Pro-v

Pro-v

woensdag 1 februari 2017

Schakelen

Vandaag stond er weer eens een dagje vissen op de agenda met mijn maatje Hans van den Brink. Het was namelijk alweer te lang geleden dat we er samen even op uit waren geweest en dus werd het wel weer eens tijd om samen achter de rovers aan te gaan.

Afspraak was om achter de grote baarzen aan te gaan en te kijken of we weer eens zo een grote ronde kogel konden pakken. Makkelijk is dat op het moment zeker niet want er zijn teveel factoren die een negatieve rol spelen, het constant wisselende weer maar ook hoge-lage druk het kristal heldere water en een lage waterstand maken het zeker niet gemakkelijk.
Dat bleek ook al snel toen we inmiddels ruim een uur aan het gooien waren en nog werkelijk niets hadden gezien of gevoeld. In korte tijd werd er echt een giga stuk afgevist maar de baarzen lieten het massaal af weten. Ook bij maatje Frank in de boot was het gewoon still en gaven de baarzen niet thuis. Na nog eens vele bekende en onbekende stekken te hebben afgevist kregen we dan uiteindelijk van Frank een telefoontje dat zij een baars hadden weten te vangen van 44cm wat natuurlijk gewoon een mooie vis is maar voor de tijd dat er gevist was en al de stekken was dit natuurlijk nog steeds niet best. Het viel ook op dat het overal vlak en leeg was en ik had echt het idee dat de vis gewoon weer uit de kanten weg was en op de taluds lagen.

Moet je dan zo'n hele dag door blijven vissen en hopen op die ene baars? Maakt die ene baars je dag dan goed? Voor Hans en mij in ieder geval niet en je moet ook op een gegeven moment een beslissing maken of je zo nog door blijft gaan of dat je wat anders gaat proberen voor ons was de keus duidelijk, wij zouden gaan vertikalen om te kijken of we nog wat grote snorkels konden vangen en dus werd er snel geschakeld en koers gezet naar andere gronden.

 Na een stukje varen kwamen we aan op de eerste stek waar ik even rustig rond vaarde op zoek naar mooie signalen op de lowrance. Al snel bleek dat hier niet echt veel vis lag en wat er lag zat strak aan de grond. Snel dus opvaren naar de volgende stek en die zag er een stuk beter uit, veel vis aan de grond en ook aktieve signalen vlak er boven maar vooral ook aasvis heel veel aasvis. Dat de snorkels aktief waren bleek al snel want erg lang hoefde we niet te wachten op de eerste aanbeten waarvan er een aantal verzilverd werden maar ook enkele gelost. Het formaat van de vis was ook super want wat we vingen was gewoon mooie vis tot het moment dat Hans even zijn hengel onder zijn kont schuift om wat in zijn kunstaas bak te rommelen. "Wow " was het ineens en hij hoefde nog net niet de koon van zijn hengel uit zijn reet te halen. Wat een aanbeet zeg een dikke snorkel had wel zin in een ouderwetse wiper. Tijdens de dril leek de vis toch wat rustiger te worden en had Hans het idee dat het toch niet zo een hele grote was maar eenmaal aan de oppervlakte bleek het toch om een kapitale snoekbaars te gaan dus hop snel het net eronder.

Nadat we wat foto's hadden genomen en de vis weer netjes hadden terug gezet waren we iets afgedreven omdat ik was vergeten de anker functie van mijn Motorguide in te drukken en meteen zag je dat er een stukje verder door gewoon geen of maar heel weinig vis lag en dus was het weer belangrijk dat we terug kwamen op het plekje waar we begonnen. Op zulke momenten ben ik super blij dat ik GPS heb en de sporen heb aan staan want nog geen 30 seconden later lagen we weer bovenop de hotspot en was het meteen weer raak en konden we weer een reeks mooie vissen vangen.

Uiteindelijk waren we gekomen voor de grote baarzen maar dat wilde ons op het ondiepe niet lukken. Gelukkig hield Hans de eer hoog want hij wist alsnog van 8 meter diepte een prachtige baars af te halen die aan de bijtwonden te zien even was gegrepen door een andere rover.

Intussen had Owen een mooie baars weten te vangen van 49cm wat natuurlijk een fantastische vis is en als je de hele dag blijft doorzetten om maar die ene target baars te vangen dan verdien je dat natuurlijk ook gewoon. Ook Frank wist zijn baars te vangen al was het er maar één maar ook dit was er een die telt want 47cm op de lat is natuurlijk ook een geweldige vis.
Wij zaten in ieder geval goed op de snoekbaarzen en dat beviel ons echt prima want de bootjes om ons heen hadden het maar moeilijk en konden maar weinig vangen waarvan sommige zelfs helemaal niets. Het was wel duidelijk dat het echt vertikalen was en niet diagonalen want de vis lag echt gegroepeerd op soms 100 vierkante meter.


Omdat we een groot deel van de ochtend achter de baarzen aan waren geweest hebben we eigenlijk maar kort op de snorkels gevist. In de tijd van 1230 tot 1600 wisten we er een flink aantal te pakken en dat maakte voor ons de dag zeker meer dan goed. Na het traileren nog even staan te praten met een aantal mensen en al snel bleek dat we het gewoon super hadden gedaan met mooie vissen en flinke aantallen. Ook Frank was inmiddels terug en dus was het nog even ouwehoeren, spullen klaar maken en hup terug naar huis het was weer mooi geweest voor vandaag.

Tot de volgende keer Hans en thanks voor de gezellige en leuke dag vriend.

Daan Verbruggen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten