Pro-v

Pro-v

zondag 12 juni 2011

12 juni

Vandaag 12 Juni zou ik met Mark het NKS rivieren gaan vissen echter blijkt met deze organisatie van alles mis want al kort na de inschrijving krijgen we te horen dat het vol zit en dat er geloot zal gaan worden. Een aantal mensen die na ons inschrijven kunnen echter gewoon meedoen en hoeven niet te loten, zelfs 2 dagen ervoor als Mark vraagt of we nog mee kunnen doen krijgen we te horen dat er nog 2 reserve zijn en nog geen afzeggingen terwijl wij weten dat er wel degelijk afzeggingen zijn een zaak die stinkt aan alle kanten.

Natuurlijk baalde ik als een stekker en Mark ook maar aangezien ik toch al die dag had staan als visdag besloot ik lekker vrij te gaan vissen geen gezeur aan mijn hoofd of andere ellende waar ik mijn buik vol van heb. Helaas ging Mark niet mee die was het ook even zat en zou lekker een dagje thuis blijven samen met zijn vrouw en zijn nieuwe kroost. Ik had voor mezelf al bedacht dat ik lekker naar groot water zou gaan en het liefst zo vroeg mogelijk om de mooie ochtend uren mee te pakken.

En daar stond ik dan om 0500 bij de helling klaar om mijn boot te water te laten, het werd al licht en overal hoorde ik de vogels fluiten. Ik werd er zo vrolijk van dat ik mijzelf erop betrapte dat ik met ze mee ging fluiten. Gelukkig stond er niemand om mij heem om me te vertellen dat ik niet helemaal lekker was, op mijn gemak maakte ik de boot klaar en reed de trailer achteruit zodat ik lekker het water op kon. Als ik van mijn auto terug loop naar de boot loop ik na te denken waar ik zal beginnen en vooral hoe maar één ding was zeker het zou een mooie dag worden.

Op de eerste plek wordt mij al duidelijk dat ik vandaag de juiste beslissing heb genomen door lekker alleen ontspannen het water op te gaan, zeker als ik mijn eerste aanbeet krijg die er echt spijkerhard op knalt. Een mooie maatse vis had zich vergist en was vol op mijn  powerbait splitbelly gedoken.
vol op de hoofd haak, het was duidelijk ze wilden de splitbelly
Nadat ik deze vis had onthaakt en teruggezet liet ik mijn shad weer zakken, erg lang hoefde ik echter niet te wachten op de volgende aanbeet. Helaas was deze mij te slim af en ik sloeg een gat in de lucht, onbegrijpelijk dat je af en toe toch nog zulke harde aanbeten weet te missen. Zoals altijd draaide ik even op om te kijken of alles nog goed hing en na controle liet ik snel mijn shad weer zakken. Er was echt ongelooflijk veel activiteit op het water en overal zag je vis draaien of springen. Op het moment dat ik om mij heen zit te kijken en even weg droom van de hopelijk mooie momenten die ik vandaag nog zal beleven krijg ik wederom een giga dreun op mijn hengel en meld zich een mooie snoekbaars aan de oppervlakte die mijn shad werkelijk verslonden heeft.
heerlijk genieten van de rust en de springende vissen totdat..........
de volgende snoekbaars zich meldt en alleen de loodkop nog zichtbaar is
Alle vissen kwamen van vrij ondiep water en ik ving ze zowel verticalend als werpend met de shad. Het weer was op zich prima ondanks dat er af en toe een spatje regen viel. Door de bewolking en het niet al te felle zonlicht had ik het idee dat de vis het wel naar zijn zin had zo op het ondiepe en dus ging ik nog maar een klein beetje ondieper. Geen verkeerde keus want een uurtje later had ik van deze plek zo'n 14 vissen weten te halen. Op het moment dat ik eraan zat te denken om even te verkassen krijg ik een giga dreun op mijn Abu Vendetta waarna ik bijna niet eens meer een haak hoef te zetten omdat de vis van de ondiepe rand direct het diepe induikt. Het schiet gelijk door mijn hoofd, zou dit mijn dikke snoekbaars zijn van vandaag? Wanneer de runs harder en harder worden besef ik mij dat het hier ook wel eens om een snoek of een meerval kan gaan, zeker als ik hele plakkaten met bellen naar boven zie komen en de kracht die er op mijn verticaal stokje staat doen mij denken aan een meerval. Inmiddels ben ik al 10 minuten bezig en heb niet het idee dat ik ook maar iets te vertellen heb mijn vermoeden van een meerval wordt steeds groter zeker omdat normaal gesproken mijn 8 ponds lijn al lang doorgebeten zou zijn als het hier om een snoek ging.
Na een dril van zo'n 15 minuten lijk ik iets te winnen en komt de vis langzaam beetje bij beetje omhoog, doordat de vis van het talud af gedoken was moest er best wel wat lijn teruggehaald worden maar uiteindelijk was hij nu bijna aan het oppervlak en zag ik hem voor de eerste keer kolken vlak onder de waterspiegel. Nog steeds had ik hem niet gezien en had ik nog geen idee van wat het was totdat hij voor de tweede keer aan het oppervlak verscheen en bleek dat het dus toch om een mega snoek ging die mijn shadje had gepakt welke ik ook niet meer kon zien zitten en ik het even erg benauwd kreeg omdat ik deze vis niet wilde verspelen. De vis dook nog 1 keer de diepte in maar gaf zich daarna toch echt gewonnen en stond het zweet mij in de .... Hoe moest ik hem nu landen? hij was zo groot en dik dat hij niet sowieso niet in mijn netje paste. Nu ben ik ook een ervaren snoekvisser die gerust de kieuwgreep kan uitvoeren maar ik was als de dood dat bij de minste beweging mijn lijn zou doorsnijden en dus besloot ik om zijn kop in het rubbernet te schuiven en hem daarna bij zijn kieuw te pakken zodat wanner hij een onverwachte beweging zou maken hij in ieder geval met zijn kop verder het net in zou zwemmen en hij niet weg kon duiken. Dit bleek een goeie strategie want toen zijn kop in het net zat kon ik hem pakken waarna ik hem ondersteunend de boot inhees. Jezus wat een gewicht deze vis gaat zeker naar de 30pond minimaal.

Eenmaal in de boot was ik natuurlijk dol gelukkig want op zo een lijntje zo'n kapitale vis vangen is echt een zeldzaamheid. Het was natuurlijk voor mij maar zeker voor de vis een uitputting slag geweest en dus was snelheid geboden. Als eerste de haak eruit en daarna snel op de plank gelegd, shit mijn plank gaat maar tot 120cm snel de rolmaat uit de kast vis netjes neergelegd en de maat opgenomen 128,3cm een nieuw pr snoek wat voor mij stond op 127cm. Als ik alleen vis heb ik de camera altijd klaarstaan op het statief en kan er snel afgedrukt worden waarna ik de vis weer in het water hang en hem zo'n 3-4 minuten begeleid zodat hij weer op adem kan komen waarna hij met een paar mooie slagen weer afzakt naar dieper water. Wat een moment denk ik bij mijzelf, en dat de Nano lijn het niet begeven heeft onvoorstelbaar.
wat een bak van een vis, voor mij een nieuw pr
Na het vangen van zo een bak kan je dag natuurlijk niet meer stuk en ondanks dat ik kwam voor de snoekbaars was dit een aangename verrassing. Na een paar bakken koffie om even bij te komen en de boot weer een beetje op order gebracht haalde ik voor de zekerheid toch maar even een metertje van mijn lijn af want je weet maar nooit. Daarna heb ik alleen maar in mijzelf gelachen en vond ik alles wel goed. Toch ben ik gewoon weer lekker door gaan vissen waarna de nodige snoekbaarzen werden gevangen.

Toen de aanbeten in de middag weer wat terug leken te lopen ben ik weer iets dieper gaan vissen wat gelijk weer vis op leverde, toch was het wel erg plekkerig en kon je niet overal aanbeten krijgen. maar aan het eind van de dag stond de teller voor mij op 34 snoekbaarzen en een fantastische snoek die ik voorlopig niet zal vergeten.

Daan

6 opmerkingen:

 1. prachtige bak Goudpikkie!!
  gefeliciteerd met je nieuwe PR!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig mooie vis, Daan. En verder nog veel snoekbaarzen ook. Als de 28e de helft is van dit, ben ik al super tevreden.

  Groeten,

  Jan Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verhaal Daan, schitterende vissen ook, die snoek spant wel de kroon... wat een monster zeg!

  Kan je mij vertellen hoe je zulke mooie foto's maakt terwijl je helemaal alleen in de boot zit? Met een zelfontspanner neem ik aan, maar heb je die op een statiefje gefixeerd ofzo?

  Groeten,
  Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo Daan das een hele nette bak man!!! Gefeliciteerd!!!

  Groeten,

  Derk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi verhaal en prachtige vissen...
  Gefeliciteerd met je p r

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mooie snoek ik ga de 15e mee met mijn vader jerry.

  BeantwoordenVerwijderen