Pro-v

Pro-v

dinsdag 15 januari 2019

15-01-2019 Baarzen tijd

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ik de laatste tijd heel veel tijd geïnvesteerd en besteed heb aan het vangen van mooie baarzen. Ik denk nog steeds dat dit een van de mooiste vissen is die we in ons land hebben op het zoete water. Het leuke is dat je ze echt op verschillende manieren kunt vangen en dat maakt het natuurlijk voor bootvissers en kantvissers een hele leuke visserij.

Onze naar mijn idee mooiste zoetwater vis, laten we er zuinig op zijn. Het mag dan misschien heel vreemd klinken maar ik heb de afgelopen weken niet dieper gevist dan ongeveer 2 meter en dat maakt het natuurlijk ook allemaal nog veel spannender. Ik ben er namelijk wel achter dat de echt grote dikke baarzen en dan met name de vrouwtjes zich heel veel ophouden in het ondiepe water in deze tijd. Waarom? omdat ik denk dat ze al heel erg bezig zijn om plekken te vinden waar ze straks de eieren tegen af kunnen zetten.

De reden dat ik aan deze theorie kom is dat we erg veel geëxperimenteerd hebben met diepte's en zodra we de baarzen wat dieper gingen zoeken werden ze alleen maar kleiner, wel grotere aantallen maar de meeste waren allemaal mannetjes en ik heb het idee dat die gewoon nog niet op het ondiepe komen omdat het daarvoor nog te vroeg is.

Van dit slag (30-35cm) kun je de aantallen vangen op wat dieper water.
We hebben ons de laatste tijd alleen gericht op de grotere baarzen en eigenlijk alleen maar ondiep gevist, dit betekent dus hard werken, heel veel werpen, niet opgeven en soms met weinig vis de dag afsluiten. Natuurlijk zijn de technieken ook van het grootste belang, zo vissen wij alleen maar werpend met shads en 5 grams loodkopjes of met crankbaits die niet te diep lopen en je mooi rustig kunt vissen maar ook de carolina rig werd regelmatig ingezet de afgelopen dagen. Kortom we hebben heel veel technieken ingezet om van die dikke units te kunnen vangen.

Ze zijn zeldzaam dit soort vissen maar als je doorzet kom je ze gerust tegen.
 Op de momenten dat de baarzen redelijk los waren deden de shads en crankbaits het prima. Shads rustig terug gevist uit de kanten vandaan heel rustig de bodem volgend en crankbaits tegen de kant aan terug vissen, soms met de hengel even omhoog omdat ze anders vaak meteen de bodem inliepen zo weinig water stond er dan maar vaak was het bij de eerste slagen van de molen alweer raak. Wat een vreselijk mooie visserij zeg.

De B-Switcher duikt meteen diep hou daarom je top omhoog.
Op de momenten dat ze maar moeilijk te verleiden waren was de Carolina rig weer juist het beste systeem. Vooral als je hem heel rustig viste kon je ze af en toe gewoon voelen knabbelen aan de tentakels van de kreeften waar ik mee viste. Ook zette ik de Carolina rig in wanneer ik bijvoorbeeld een aanbeet had gehad op de shad die maar even heel licht getoucheerd werd, wanneer ik dan snel mijn Carolina stok pakte en deze over de plek heen viste waar ik eerder een aanbeet miste dan werd de kreeft vaak alsnog gepakt en kon er alsnog een mooie vis geland worden.

Deze dikke dame wilde de shad maar moeilijk pakken.........
en deze ook maar de Carolina rig wist haar alsnog tot een aanval te verleiden.
Uiteindelijk is deze visserij wel voor de echte doorzetters maar als je er wat tijd in investeert weet ik zeker dat je het geweldig zult vinden. De dagen dat je van het water komt met slechts enkele vissen maar allemaal van het formaat goliath zullen voor eeuwig in je geheugen gegrift staan.

Binnenkort gaan we ook weer achter de snoekbaarzen aan want dat blijft natuurlijk ook gewoon geweldig om te doen. Dat spelletje verticalen gaat ook nooit vervelen en een beetje pielen met de dropshot kan ik ook uren doen maar ik denk dat ik mij de aankomende tijd toch nog maar even verstop achter de dikke baarzen. 


Baars boven baars,

Daan Verbruggen
www.gosnoekbaars.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten