Pro-v

Pro-v

vrijdag 25 januari 2019

kou, sneeuw en mooie vissen.

Ik merkte het al toen ik s'morgens van huis af ging, het was koud erg koud en onderweg naar de loods bedacht ik mij ineens waarom ik ook al weer deze hobby heb die deels ook mijn beroep is. De drang van een visser is nu eenmaal groot en ik zou me geen betere hobby kunnen wensen.

Het waren de laatste dagen nogal hectisch, natuurlijk regelmatig gevist maar helaas gewoon niet de tijd om van elk avontuur een verslag te schrijven. Ik was druk erg druk mede omdat ik de beslissing heb gemaakt om met een andere motor achter de boot te gaan varen. Ik heb ervoor gekozen om mijn Mercury eraf te halen en een van de allernieuwste modellen van Honda te gaan varen. Deze motoren beschikken weer over de laatste technieken en eigenlijk wilde ik al een tijdje wat anders en dan met name wat zwaarders en dit heb ik dus gedaan, de keus is gevallen op een 200pk 6 cilinder. Dit hield wel in dat alles van de boot af moet en er ook nieuwe klokken etc. geplaatst moeten gaan worden dus er moest even gepland en besproken worden hoe we alles zouden gaan doen.

een schitterende 200pk 6 cilinder, dit zal wel even mooi rustig lopen zeg.Gelukkig was er nog wel een dagje beschikbaar om er even met Paul en Mischa op uit te gaan en ondanks de kou stonden we met z'n drie├źn om 0800 klaar bij de helling. De boot had ik er inmiddels al in liggen dus de jongens konden zo instappen. Paul had voor Mischa wat kado's meegenomen want het was namelijk Mischa zijn 46ste verjaardag dus dat moest even gevierd worden. Met een lekkere bak koffie erbij werden de kado's uitgepakt en een klein half uur later lagen we te dobberen op de eerste stek.

Lang hoefden we niet te wachten op de eerste aanbeten want al snel was het de jarige Mischa die de eerste aanbeten kreeg maar deze helaas niet kon verzilveren. Ook Paul en ik kregen nu een aantal aanbeten en voor ik het wist had ik er al een stuk of 10 gemist en dan gaan bij mij altijd de alarmbellen rinkelen, tijd om te veranderen van techniek. Dat dit goed uitpakte bleek al snel want Mischa had inmiddels een mooie snoekbaars weten te haken en voor we het wisten lag hij in het netje. Lekker zeg dat geeft toch altijd weer een goed gevoel. Ook bij Paul en mij gingen de hengeltjes nu lekker krom en volgden de aanbeten zich nu snel op.Het was alleen jammer vandaag dat de aanbeten die we kregen niet gewoon lekker hard waren en overtuigend, het waren allemaal van die zachte aanbeten en soms gewoon niet voelbaar tot je wat aktie wilde geven en ineens dacht, he er hangt wat aan. De koude watertemperaturen hielpen natuurlijk ook niet echt mee en helaas voor Paul zat hij vandaag op de kleine vis. Soms heb je dat wel eens in de boot dat er dan 1 iemand geluk heeft en dat een ander alleen maar klein spul weet te vangen. Het blijft nu eenmaal vissen en je kunt het vaak niet afdwingen. 

Zelf had ik wel weer een beetje geluk toen ik eindelijk weer eens een echt harde aanbeet kreeg en ik eigenlijk meteen wist dat het hier weer om een kapitale snoekbaars ging. Na een stevige dril liet zij zich voor de eerste keer zien en hadden we gelijk al door dat dit een schepnet vis was. Heel subtiel schoof Mischa het net onder haar door en kon ik een mooie 80+ vis op mijn lijstje bij schrijven.

Deze mooie dame was in top conditie maar wilde haar stekels niet opzetten voor de foto.
Na nog een aantal mooie vissen te hebben gevangen waarbij Paul helaas echt alleen maar op de kleintjes zat liepen de aanbeten terug en was het weer tijd om te wisselen, het zonnetje was er nu ook bij en dan reageren de snoekbaarzen vaak toch meteen anders. Over het weer hadden we overigens niets te klagen alleen die 2 uur durende sneeuwbui die alleen boven ons bleek te hangen was echt even wat minder al hadden de stekels daar dan weer geen moeite mee.

Paul en Mischa, maten voor het leven.
Het is natuurlijk geweldig als je op een gegeven moment het gevoel te pakken hebt en weet hoe je de vis moet benaderen, soms hebben ze dat gewoon dat je ze wel kunt vangen maar alleen op hun manier en dat hadden we helaas voor hun lekker door zodat het in de middag gewoon even lekker los ging en we lekker door bleven vangen. Vooral Mischa had het spelletje lekker door, verticaal nog wel een methode die hij hiervoor maar niet voor elkaar kon krijgen.


Ondanks de kou, het weer wat af en toe niet meezat en de vaak voorzichtige aanbeten was het weer een geweldige dag op het water en het is toch geweldig dat iemand die maar weinig vertrouwen had in het verticalen en eigenlijk alleen maar met aas of de dropshot viste volledig om is en echt heeft zitten genieten met een loodkop en een shad. Soms kun je mensen zo blij maken met een gedegen uitleg en ze het vertrouwen weer terug laten winnen zodat ze de eerstvolgende keer wanneer ze het water weer op gaan in ieder geval weer een techniek met vertrouwen kunnen inzetten. Nu even een paar dagen rust zodat men even de tijd heeft om alles aan mijn boot te veranderen en de motor erachter te hangen maar vanaf de kant kun je ook vangen dus dat gaan we dan van de week maar even doen.


Daan Verbruggen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten